søndag 14. november 2010

AVIS

Aviser bruker vi mye av i verden. Det gir oss oppdateringer på hva som skjer ellers i verden og i landet vårt. Aviser finnes i alle størrelser og på utallige språk, noe som gjør de tilgjengelige for en stor del av verdens befolkning.
Ordet «avis» er opprinnelig fransk og betyr underretning, opprinnelig avledet av latinsk «ad» og «visum» (syn eller det som er sett). Avisens historie går langt tilbake i tid, og den første avisen kom ut i Kina 400 år. F.kr. Da var avisen skrevet for hånd på treplanker. I dag er avisene maskintrykket på avispapir. Dette gjør at det er mulig og trykke til sammen 395 millioner eksemplarer fordelt på verdens 6580 dagsaviser.

Prosessen før en avis kan bli trykt består av flere personer:
Ansvarlig redaktør: Det er denne personen som har ansvar for alt som trykkes, og denne personen skal passe på at ingenting bryter straffeloven, Vær-Varsom plakaten eller andre etiske regler det er innenfor journalistikk.
Det er også vanlig at det er flere ”under”-redaktører i et blad, som for eksempel har ansvar for sport, kultur og politikk.
Journalist: En journalists oppgave er å samle sammen informasjon og få det ut til folk gjennom forskjellige medier, gjøre informasjon, politikk og kultur tilgjengelig for publikum, holde en kritisk debatt om samfunnet og samtiden, utøve et press mot makthaverne og utøve kritikk mot andre medier og journalister.
Fotograf: Fotografer eller pressefotografer tar bilder som passer til artikler som journalisten har skrevet. Dette får å gjøre teksten mer levende.
Aviser i papirformat har vært brukt i over 2000 år, den har gitt folk rundt om i verden informasjon om hva som skjer, hva som har skjedd og hva som vil skje. Selv om aviser er høy elsket av mange, begynner snart en ny form og ta over, nettaviser! Om nettaviser etter hvert tar helt over for papirutgaven, har vi ingen kunnskap om, men kanskje du kan lese om teorien om det i morgendagens avis?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar