mandag 15. november 2010

Forskjellige Nettaviser

Her er noen få nettaviser som også finnes i papirutgave:

VG
Dagbladet


På disse sidene kommer det stadig oppdateringer over saker som har skjedd i verden.
Kos deg med nyhetsoppdateringer i kjedelige stunder.

-SuperIndividene

Norsk film

Norsk film har ikkje vore spesielt anerkjent internasjonalt, kanskje med unntak av ”Veiviseren” som ble nominert til Oscar i 1988, og Elling som ble nominert til Oscar i 2001. Ni liv og Søndagsengler har også vore Oscar-nominerte, og Thor Heyerdahls film om Kon-Tiki-ekspedisjonen vant en Oscar i 1951.
Fra 1990-talet har imidlertid fleire norske filmar gått svært godt på norske kinoar. Noen filmar er også eksportert, og har mottatt filmprisar i utlandet. En av dei kanskje mest kjente norske filmregissørane i utlandet er Harald Zwart, som har laget filmar som One Night at McCool's og Agent Cody Banks.
Norsk film kjem stadig meir og meir fram i rampelyset, og filmane begynner å bli betre og betre. Men samanlikna med amerikansk film har Noreg mykje å ta igjen!

-Superindividene

Reisa til Julestjerna

No som det nærmar seg jul er det på tide med litt julestemning. Reisa til Julestjerna er ein klassikar, og blir sette opp på nationaltheateret. som vanleg. Stykkjet har blitt eit kjent og kjært stykkje i Noregs kultur, dei flest kjen til stykkjet enten dei har sett det på teater eller tv julaften. Dette er femte år på rad ”kulturværste” sett opp den kritikarroste forstillinga. Reisa Det blir ikkje meir julestemning enn det!

Litt om stykkjet finn ein her



-Superindividene

Den hemmelige hagen

Torsdag i forrige uke var 1STD på teater, nærmere bestemt den hemmelige hagen. Den hemmelige hagen er en remake av romanen "The Secret Garden" skrevet av Frances Hodgson Burnett fra 1911. Dette stykket er en del annerledes enn det orginale, ettersom hovedpersonen Mary utforsker et dataspill istedet for en hage. Barneboken har lang tradisjon i England, og regnes en av barnelitteraturens klassikere. Etter at Mary mister sine foreldre blir hun sent til sin onkel Craven. Onkel Cravens hus er veldig mystisk og hun møter fetteren hennes, Colin som er veldig syk. Colin forteller Mary om et dataspill kalt den hemmelige hagen. De prøver sammen å vinne spillet slik at Colin kan møte faren sin igjen. Jeg syntes dette var et veldig spennende og humoristisk skuespill.

Les om skuespillet her




-Superindividene

Musikk vid, igjen!!




Weightless av All Time Low

Videoen starter backstage på ein konsert, hvor vi finner vokalisten saman med ein gruppe jentar , det kjem opp tekst over kvar person som viser hva slags person dei er og kva de tenker. Heile videoen utviklar seg rundt dette konseptet. Heil videoen er på en rockekonsert. Poenget med heile videoen er å visa kva folk tenker og kva slags folk det fins i verda.

-Superindividene

søndag 14. november 2010

Kva består ein avis av?

Dette innlegget er ei oppfølging av forrige innlegg "avis"!Ein avis er bygd opp av fleire saktekstar. Det kan både vere artiklar, lesarinnlegg og melding av forskjellige saker.  Ein avis kan i tillegg innehalde teikneseriar, tv-program og innsendte historier av lesare.  Som oftast er det nyheitsartiklar ein avis innehald. Slik ser ein typisk nyheitartikkel ut:
Denne typiske nyheitartikkelen består av:
Overskrift: Ein overskrift skal fange lesaren og gjere at personen vil lese vidare.
Ingress: Det fete avsnittet heilt i begynninga, som forteljar kort kva saken omhandlar.
Brødtekst: Dette er sjølve teksten i artikkelen.
Underoverskriftar: Innimellom brødteksten kjem det små overskriftar som er med på å dele inn teksten i fleire ”deler”.
Bilete: Bilete i artikkelen passer til temaet og er med på å gjere artikkelen meir levande. Bilete har også ein bilete tekst under seg, som forklarar nærmare kva som skjer på bilete.
Når ein journalist skal skrive ein slik nyheitsartikkel er det seks gode hjelparar han bruker for å gjere artikkelen best utfyllande som muleg:
  1. Kva skjer?
  2. Kven skjer det med?
  3. Kor skjer det?
  4. Når skjer det?
  5. Kvifor skjer det?
  6. Korleis skjer det?
Disse svara kan ofte kome frem i ingressen, men det er ikkje alltid slik. Journalisten bruker brødteksten vidare til å utdjupe svaret på disse spørsmåla.
Slik det er med de fleste artiklar, skal også denne nyheitsartikkelen vere mest muleg objektiv, eventuelt vinkling frå begge sider av saken i nokon tilfeller.
Nyheitsartiklar og avisa generelt er som vi ser bygd opp av fleire faktorar og fleire personar. Kva som kan publiseras i Noreg sine avisar blir nøye vurdert av den ansvarlege redaktøren og retningslinjene han har. Om avisa i papirutgåve kjem til å forsvinne ettersom årene går, veit vi ikkje. Men det vi vet er at nettavisa kjem stormande på oss. 

AVIS

Aviser bruker vi mye av i verden. Det gir oss oppdateringer på hva som skjer ellers i verden og i landet vårt. Aviser finnes i alle størrelser og på utallige språk, noe som gjør de tilgjengelige for en stor del av verdens befolkning.
Ordet «avis» er opprinnelig fransk og betyr underretning, opprinnelig avledet av latinsk «ad» og «visum» (syn eller det som er sett). Avisens historie går langt tilbake i tid, og den første avisen kom ut i Kina 400 år. F.kr. Da var avisen skrevet for hånd på treplanker. I dag er avisene maskintrykket på avispapir. Dette gjør at det er mulig og trykke til sammen 395 millioner eksemplarer fordelt på verdens 6580 dagsaviser.

Prosessen før en avis kan bli trykt består av flere personer:
Ansvarlig redaktør: Det er denne personen som har ansvar for alt som trykkes, og denne personen skal passe på at ingenting bryter straffeloven, Vær-Varsom plakaten eller andre etiske regler det er innenfor journalistikk.
Det er også vanlig at det er flere ”under”-redaktører i et blad, som for eksempel har ansvar for sport, kultur og politikk.
Journalist: En journalists oppgave er å samle sammen informasjon og få det ut til folk gjennom forskjellige medier, gjøre informasjon, politikk og kultur tilgjengelig for publikum, holde en kritisk debatt om samfunnet og samtiden, utøve et press mot makthaverne og utøve kritikk mot andre medier og journalister.
Fotograf: Fotografer eller pressefotografer tar bilder som passer til artikler som journalisten har skrevet. Dette får å gjøre teksten mer levende.
Aviser i papirformat har vært brukt i over 2000 år, den har gitt folk rundt om i verden informasjon om hva som skjer, hva som har skjedd og hva som vil skje. Selv om aviser er høy elsket av mange, begynner snart en ny form og ta over, nettaviser! Om nettaviser etter hvert tar helt over for papirutgaven, har vi ingen kunnskap om, men kanskje du kan lese om teorien om det i morgendagens avis?

REKLAME 2

BOKMÅL

Reklamen er kommunikasjon som forsøker å påvirke en målgruppe i en bestemt retning. Reklamen kan kategoriseres som:
  1. Oppfordrende henvendelse. Eksempel: Kjøp bananer nå!
  2. Informerende henvendelse. Eksempel: Sunne og gode bananer hos oss!
  3. Spørrende henvendelse. Eksempel: Får ikke du lyst på bananer nå


Reklamen skal:
  1. Gjøre folk oppmerksomme på at produktet finnes.
  2. Skape positive holdninger i forhold til produktet.
  3. Skal gi informasjon om fordeler og egenskaper.
  4. Skal sammenlikne produktene med konkurrentenes produkter.
  5. Skal korrigere gale oppfatninger i markedet.
  6. Skal bygge opp merkenavnet (produktet er som regel i en "familie" som har det samme merkenavnet).
  7. Skal skille mellom egne og konkurrentenes produkter.
  8. Skal bidra til kjøp og gjenkjøp.




 Denne reklamen er en veldig enkel reklame. Den oppfordrer, informerer eller spør ikke. Den eneste informasjonen vi får er navnet og man tenker seg at isen er en nyhet i hennig olsen firmaet.  Den gjør oss oppmerksomme på at isen finnes, men den gir ingen informasjon annet enn at det er en is. Den gjør jo ikke at man får ekstra lyst til å kjøpe akkurat den isen, men man begynner nok å tenke på at det hadde vært godt med en is så den bygger opp merkenavnet hennig olsen ved at man muligens går å kjøper en is fra hennig olsen, men kanskje ikke akkurat den isen. Den bidrarda heller ikke til noe gjenkjøp. Tanken bak isen er jo ganske morsom siden det er er en Ipod is og det er jo ingen tvil om at aldersgruppen reklamen treffer er ungdommer, men reklamen er nok for uinteressant til at de fleste vil gå å kjøpe den isen pga. reklamen.  Alt i alt fyller ikke denne reklamen så veldig mange av reklamekriterene, det er en enkel og grei reklame som reklamerer mest for navnet hennig olsen.

-Superindividene

REKLAME


REKLAME:

Reklame kjem fra det latinske ordet ”reclamare” for ”å rope igjen og igjen”. Reklame betegnar kommersielle budskap via massemediar for å gjere eit produkt, eit varemerke eller ein tjeneste kjent for sine potensielle kundar.  




AIDA
-          Attention- overskriften er stor og tydeleg og eg merkar man blir interessert i å vite meir når man les overskrifta og ser på bileta.
-          Interest-  som sagt, man får lyst til å lese meir og man les gjerne igjennom heile reklamen.
-          Desire (begjær)- reklamen skal påvirke og gjere slik at mottakaren får eit intenst ønske om å kjøpe det. Eg merkar veldig at eg får utruleg lyst på sjokolade og hadde eg sett den utenfor butikken hadde eg ikkje vore i tvil om kva eg ville gjort, nemlig kjøpt ein! Det ser godt ut og med det morosamme ”designet” blir det et stort +.
-          Action-  Reklamen skal vere så overbevisende at mottakaren lar seg kjøpe det. Eg ville, som sagt, heilt klart kjøpt den hadde eg sett den utenfor ein butikk. Det ser utrolig fristande ut og det at det er noe nytt er ekstra spennande.
Eg finner ikkje så mykje negativt i denne reklamen annet enn at dei kunne hatt eit morosamt slagord og ein litt større overskrift, men man får fint med seg reklamen. Den ser jo veldig morosam så pga. bilete så får man ekstra lyst til å kjøpe den, den ligner litt på ein såpedispenser, og det er alltid moro!

-Superindividene

mandag 8. november 2010

Musikk vid!



30 seconds to Mars - Kings and queens

Musikkvideoen handler om at vi mennesker vil hjelpe miljøet men samtidig ødelegger vi for miljøet. Syklistene vil redde miljøet men bilene dreper syklistene og miljøet. I sangen sier han, Vi er kongene og dronningene av løfter, men vi er våre egne offere. Som betyr at vi er gode til å love ting men ikke like gode til å utføre dem. Utover i filmen når han synger "we stole our new lives, through blood and pain" som betyr at vi tar livet som vi kjenner det fra de neste generasjonene. Videre synger han "in defense of our dreams" vi gjør det for å forsvare våre egne drømmer. Syklisten som blir kjørt på viser til hva som er skrevet tidligere at bilister dreper syklister. Det kan bety at om alle syklister dør vil menneskenes tid være over. Ingen vil være igjen for å kjempe for jorden og de fremtidige generasjoner. Når alle sykler i ring vil det si at verden vil gå videre om noen er villige til å kjempe for den.

-Superindividene

Film

Film er noe som vi mennesker ser mye av. Vi bruker mye tid og penger på enten kjøpe eller leie film, eller å gå på kino. Det finnes mange forskjellige film sjangere:

Krim - Plasserer hovedpersonen i et kriminelt miljø
Science Fiction - Film som plasserer seg i en alternativ virkelighet
Krigsfilm - Film som skildrer krig
Western - Film som tar utgangspunkt i pionertiden vest i USA, rundt 1800-tallet
Erotikk -  Film med erotiske elementer
Animasjon - Omhandler så mangt, f.eks animasjon.
Sportsfilm - Film som tar utgangspunkt i en sport eller sportshendelse
Historisk Film - Film som tar utgangspunkt i en historisk hendelse
Dokumentar - Film basert på fakta
Musikal - Grease, High School Musikal osv. Film som omhandler sang og dans

Pregene de kan ha er:
Action
Eventyr
Komedie
Drama
Fantasy
Grøsser
Romantikk
Thriller




Fakta om film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet har sin opprinnelse fra den tynne filmen eller hinna på celluloidstrimmelen som bildene ligger på.
De fleste spillefilmer, det vil si skjønnlitterære fiksjonsfilmer, blir innspilt etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialog og handling. Regissørens visjon tolkes i samarbeid med filmfotografen, lyddesigneren, produksjonsdesigneren og filmprodusenten. Innspillingen av en film foregår ved bruk av digitale eller analoge kameraer.
Før filminnspillingen deles manuset opp i et nedbrekk der scenene fordeles utover opptaksdagene. Etter innspilling blir råmaterialet klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino, TV, dvd eller blue-ray.
I animasjonsfilm blir rollefigurene tegnet, malt eller fremstilt ved hjelp av dukker. Filmindustrien er i sterk vekst over hele verden og de største produksjonene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.
-Superindividene